ODABERITE

LBX Morizo RR Koncept

LEXUS je predstavio specifikacije novog LBX MORIZO RR za japansko tržište, koji je prvobitno prikazan na Tokyo Auto Salonu u siječnju 2024. Dodatno, 100 jedinica LBX MORIZO RR "Bespoke Build" bit će dostupno putem lutrije u Japanu.

Iako ovaj model nije dostupan na europskom tržištu, odraz je velike predanosti Akio Toyode da u svakom modelu pronađe i posebno prilagodi niz sitnih detalja kako bi vozaču pružio uzbuđenje vožnje više od samog očekivanja.

Novi LBX MORIZO RR razvijen je zajedno s glavnim vozačem Akio Toyodom, poznatim kao Morizo, kako bi pružio profinjenu Lexusovu kvalitetu vožnje i sofisticirani dizajn. Ovaj visokoučinkoviti model dizajniran je da poboljša dijalog između vozača i automobila, izazove spontane osmijehe i pruži uzbudljivo iskustvo izvan svakodnevnice. Opremljen je 1.6L rednim trocilindričnim motorom s turbo punjačem i međuhladnjakom (G16E-GTS), koji pruža uzbudljiv okretni moment i snagu. Kako bi se u potpunosti iskoristila ova snaga, temeljne karakteristike automobila su temeljito usavršene. Razvijena je posebna platforma kako bi se postigla ravnoteža između agilnosti i snage. 

Kako bi se osigurala visoka razina kontrole na različitim cestovnim površinama, usvojen je Sustav za Poboljšanje Odziva (REDS), prvi u svijetu1, na prednjim donjim ramenima, čime se poboljšava odzivnost dok se prigušuje.

Nadalje, u potrazi za karakterističnom tišinom koja je svojstvena Lexusu, temeljito su provedene mjere za suzbijanje buke i vibracija čak i tijekom sportske vožnje. Kako bi se maksimizirale performanse vozila, usvojene su značajke poput Direct Shift 8AT i prvi put u Lexusu2, 6-stupanjski iMT (Inteligentni Ručni Mjenjač). Dodatno, ugrađen je elektronički kontrolirani stalni pogon na sve kotače kako bi se poboljšalo sportsko iskustvo vožnje. 

Što se tiče dizajna, cilj je bio izraziti luksuz i prisutnost koja nadilazi veličinsku hijerarhiju LBX-a. Crpeći inspiraciju iz koncepta dizajna "Premium Casual", koji potiče kupce da ležerno koriste vozilo u svakodnevnom životu, težili smo dizajnu poduprtom visokim performansama.

Vanjske značajke poput ekskluzivnih prednjih i stražnjih branika, 19-inčnih kovinskih kotača, obojenih lukova i obojenih bočnih pragova naglašavaju nizak centar gravitacije i širok stav. Za unutrašnjost, cilj je bio stvoriti više sportski prostor koji potiče besprijekornu povezanost između vozača i automobila, s ciljem poboljšanja osjećaja jedinstva s vozilom i pružanja nezaboravnog iskustva vožnje.

To je postignuto ugradnjom posebnih sportskih sjedala, aluminijskih pedala i unutarnjih detalja koji poboljšavaju radost vožnje.

U programu "Bespoke Build", kupci mogu kreirati svoje jedinstveno vozilo iz širokog raspona varijacija. Posebne prilagođene opcije, poput posvećenih čeljusti kočnica u Morizovoj prepoznatljivoj žutoj boji, dostupne su kako bi poboljšale personalizirano iskustvo za kupca. Cilj je bio stvoriti ležerno luksuzno vozilo koje će kupci rado voziti vikendom, slično kao omiljeni par tenisica.